visszér ellen

Mire jó a vadgesztenye krém – visszér eltűntetése természetesen

Amikor gesztenyéről beszélünk, legtöbben az ehető verzióra gondolunk, pedig a vadgesztenye is nagyon hasznos tud lenni, ha nem is táplálékként. A vadgesztenye krém ugyanis számos hatóanyagot tartalmaz, amik jótékony hatással lehetnek az emberi szervezetre.

Elfogyasztva számunkra szaponin tartalma miatt mérgező, de másképp alkalmazva nagyon is hasznos, például kenőcs formájában. Aki tovább olvas, megtudhatja, hogy mire jó a vadgesztenye krém.

Vadgesztenye tudnivalók

A vadgesztenye hazánkban leginkább dísznövényként ismert. Látványos, többujjú levelei vannak, ellenben nagyon kevés törődést igényel, rövid idő alatt képes nagyra nőni, ezért előszeretettek ültetik parkokba. Miután virágai elhervadnak, a fán kifejlődik a termés, ami nem más, mint maga a vadgesztenye.

Bizonyos állatok fogyasztják, sőt, esetükben igen hasznos, például segít hamarabb kigyógyulni a felsőlégúti betegségektől. Az emberek számára ugyanakkor a vadgesztenye méreg, ezért táplálékként nem fogyasztjuk, habár táplálékkiegészítőként és teaként biztonságosan vihetjük be a szervezetünkbe – ezeknél a készítményeknél biztosak lehetünk benne, hogy a nem veszünk magunkhoz annyi szaponint, ami problémát okozhat. Leggyakrabban a vadgesztenye krém kerül a fürdőszobák polcaira.

Kenőcs visszér ellen

A vadgesztenyét az emberek kenőcs formájában alkalmazzák, mégpedig legtöbbször abból a célból, hogy visszereiket kezeljék. A vadgesztenye hatóanyagai növelik a hajszálerek rugalmasságát és ellenállóképességét, valamint javítják az erek tónusát. Ez teszi alkalmassá a vadgesztenyekrémet a törékeny hajszálerek és megduzzadt vénák (visszerek) kezelésére.

Ugyanezen okból segít az úgynevezett nehéz láb szindróma esetében is, ami a lábak elnehezülését, feldagadását, fájdalmát és bizsergését jelenti. Ezt a problémát szintén a végtagok keringésének rendellenessége okozza, így a vadgesztenyekrém erre is pozitív hatással lehet.

Mire jó még

Elsődlegesen tehát visszér ellen, az erek állapotának javítására alkalmazzák a vadgesztenyét, de ebben nem merül ki teljesen a felhasználhatósága.

A következő esetekben is hatékony segítséget nyújthat:

  • ekcémák okozta viszketés
  • elősegíti a véraláfutások felszívódását
  • csökkenti a gyulladásokat
  • antioxidánsként működik
  • leviszi a duzzanatokat
  • csökkenti a vizesedést
  • feszesíti a bőrt
vadgesztenye krém
Vadgesztenye krém visszér ellen

Vadgesztenye felhasználása

Ha egy kicsit tovább tekintünk a magán a vadgesztenyén, a fa többi része is lehet értékes számunkra. A kérgéből például fényvédő krémekhez használható összetevőket nyerhetünk, míg a leveleit szokás ízületi panaszok esetén alkalmazni, illetve a vérlemezkék összetapadásának meggátolásával hatásos a trombózis megelőzésében is.

A leveleket külsőleg alkalmazhatjuk lemosóként vagy borogatásként a bőrproblémákra, vagy ízületi fájdalmakra, de ülőfürdőt is készítenek belőle például aranyér vagy prosztata megnagyobbodás esetén.

Kenőcs választásnál mire figyeljünk

Aki küzd duzzanatokkal, vizesedéssel, visszerekkel, annak érdemes lehet a vadgesztenye kenőcsöt kipróbálni – természetesen az orvos által előírt kezeléseket nem elhagyva! Amikor visszér ellen szeretnénk vadgesztenye krémet vásárolni, érdemes alaposan megnézni, mennyi hatóanyag is van az adott készítményben, mert ez nagyon eltérő lehet!

Minél magasabb a hatóanyagtartalom, annál valószínűbb, hogy a készítmény hatásait magunkon is megtapasztalhatjuk.

A vadgesztenye krém alkalmazása megelőző jelleggel is működhet: amennyiben még nincsenek konkrét visszérproblémáink, de a lábunk számára megerőltető munkát végzünk, érdemes lehet elébe menni a problémának. Szintén hasznos lehet egy ilyen kenőcs, ha a visszeresség vagy seprűvénák első jeleit tapasztaljuk magunkon.

Természet hatékony segítsége

A vadgesztenye tehát számos különböző probléma esetén nyújthat gyógymódot, de a legjobb eredményeket az erekkel, keringéssel kapcsolatos problémák kapcsán lehet vele elérni. Teaként, kapszulaként, valamint kenőcs formájában lehet biztonságosan felhasználni – eredeti alakjában mérgező, nem fogyasztható!

Most, hogy tudjuk, mire jó a vadgesztenyekrém, fontos leszögezni, hogy bár sokan számolnak be hatékonyságáról, nem helyettesítheti az orvosi kezeléseket! Amennyiben visszeres panaszokkal küzdünk, rendszeresen fáj a lábunk, nem az igazi a keringésünk, az első teendő mindig az legyen, hogy orvoshoz fordulunk!

Nem bűn természetes módszerekkel is próbálkozni, de ezek ne helyettesítsék az orvos által előírt kezeléseket.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.