Bajai halfőző fesztivál és a bajai halászlé – Guinness rekordtól napjainkig

A nyári időszakban kihagyhatatlan program a bajai halfőző fesztivál. Baja a halászlék városa, a halászlé pedig sokunk kedvence. A bajai halászlé fesztiválon nemcsak a páratlanul finom bajai halászlét kóstolhatják meg a résztvevők, de számos színes és érdekes programmal kedveskednek a szervezők kicsiknek és nagyoknak, fiataloknak és idősebb korosztálynak egyaránt. Koncertek, gyermekkoncertek, családokat átmozgató torna és más érdekes programok, na meg persze a kihagyhatatlan bajai halászlé egész nap.

Mi is a bajai halfőző fesztivál

Baja város alapításának 300. évfordulóján, azaz 1996-ban rendezték meg először az első halfőző rendezvényt. Azóta minden évben július második szombatján kerül megrendezésre a bajai halászlé fesztivál a Bajai Népünnepély keretén belül.

Ahogy a rendezvény elnevezéséből is sejthető, a fesztivál a bajai halászlé köré épül, ez az étel áll a többnapos esemény középpontjában. A hallé főzés mellé minden korosztálynak szórakoztató programokat kínálnak, hogy a fenséges ételek mellé testi, szellemi feltöltődést is nyújthasson a rendezvénysorozat.

A bajai halfőző fesztivált a város központjában a Szentháromság téren, a hozzá vezető utcákon és a Petőfi-szigeten rendezik meg minden év júliusának második hétvégéjén.

A bajai halünnep a Guinness rekordok könyvébe is bekerült, mint olyan rendezvény, ahol egyetlen helyen, azonos recept alapján a legnagyobb mennyiségben elkészített és elfogyasztott étel a főszereplő.

A bajai halászlé egy nemzeti érték, bajai identitás része, a magyarok öröksége. 2015-ben felkerült a Hungarikumok közé, akárcsak a debreceni páros kolbász vagy az alföldi kamillavirágzat.

Bajai halászlé, a fesztivál szíve

A Duna, Tisza mentén és a Balaton körül is eltérően készítik a halászlevet. A dunai halászléről Erdei Ferenc 1971-ben Néprajzi Ínyesmesterségek tanulmányában ír, mégpedig főzésének ősi, klasszikus technikájáról. Eszerint a halászléhez nem kell más, csak hal, víz, só, hagyma. A bajaiak szerint viccesen az 5 hozzávaló miatt van a bajai embereknek 5 ujja.

A bajai halászlé elkészítésével otthon is próbálkozhatunk, ha minőségi alapanyagokat használunk és beleadjuk szívünket, lelkünket, csak élvezetes lehet a végeredmény!

5 fő részére a bajai halászlé receptje:

 • 3 kg hal, ebből 3 egész ponty legyen!
 • a halhoz kilónként egy nagy fej vöröshagyma, azaz 3 méretes vöröshagyma
 • egy púpozott evőkanál édes-nemes őrölt pirospaprikára
 • ízlés szerint só
 • 4-5 db erős cseresznyepaprika vagy Erős Pista
 • gyufatészta

Kezdjük a hallal! Megtisztítás után félre kell tenni az ikrát és a haltejet, de nem szabad megsózni. A halat be kell irdalni, felszeletelni, megsózni, félretenni pihenni. A vöröshagymát apróra vágni.

Legjobb, ha bográcsban készítjük! Először mennek bele a halszeletek, a hagyma, majd felöntjük vízzel. Nagyjából 3,3-3,6 l víz fog kelleni a 3 kg halhoz. A bogrács alatt loboghat a tűz, ha pedig elforrta a habját, szórjuk bele a paprikát!

Nagyjából 20 perc után – mikor már ennyi ideje fő a lé – , mehetnek bele a belsőségek, a csípős cseresznyepaprika. Ez adja a pikáns hallé ízét. Egy külön fazékban ki kell főzni közben a gyufatésztát!

Forrástól számított fél óra múlva kész a bajai halászlé! A halat külön tálaljuk, a levet akár a tésztával vagy külön is lehet.

Ínycsiklandó, csodás, lélekmelengető ételt készítettünk, melyet csak családi, baráti körben jóízűen el kell fogyasztani!

Bajai halfőző fesztivál programok

A bajai halfőző fesztivál nemcsak a halászléről, annak főzéséről és elfogyasztásáról szól, de lehetőséget teremt a kikapcsolódásra, a családok, barátok, jó ismerősök felszabadult találkozására, időtöltésére.

A DJ fesztiválon kívül minden program ingyenesen látogatható. A bajai halfőző fesztivál jegyek – csak a DJ fesztiválra – interneten keresztül is megvásárolhatóak, a rendezvény egyébként ingyenes.

 • koncertek
 • gyermekkoncertek
 • családi torna
 • gyerekutca számos szórakoztató lehetőséggel
 • italpult
 • látványkonyha – halászlé főzés
 • borudvar
 • kézműves udvar
 • vidámpark
 • zenei előadók
 • zenekarok, szóló énekesek előadásai

Baja és környéke számtalan program lehetőséget tartogat. A város csodás főterén érdemes eltölteni néhány kellemes órát, a környék utcáin andalogva sétálni. A Türr kilátót nem szabad kihagyni a Duna és a Sugovica összefolyásánál!

Európa legnagyobb ártéri erdőjét a Gemenci erdőt is megcsodálhatjuk, ha Baján járunk. Az erdőben kisvasút is üzemel.

A víz szerelmesei csónakázhatnak is a Koppányi -sziget körül, vagy strandolhatnak a Sugovica szabadstrandon, de a dávodi Gyógy- és Strandfürdő is egy negyedórás úttal elérhető.