Slavko Milas, okleveles mérnök, Horvátország halfőző versenyének rendszeres zsűri tagja, Eszéki Rádió halfőző csapatának halfőző mestere a Bajai Halfesztiválon, a kezdete óta.

A hal kiválasztása:
A halászlé megfőzése előtt nagyon fontos a hal kiválasztása. Manapság mindez nagyon különböző módon történik Osijek – Baranya megyében, de máshol is.
Én a saját receptemet fogom bemutatni, úgy ahogy a halászlét főzőm, sok más halfőző mesterhez hasonlóan.
A halászlét legalább kettő vagy több kilogramm pontyból kell elkészíteni . Ez a hús szilárdsága és íze miatt fontos. A hal lehet pikkelyes, vagy pikkely nélküli. A pikkely nélküli ponty gyakran iszap ízű, ami a pikkelyesnél kevésbé fordul elő. Ezért ebből a halból lehet főzni a legjobb halászlét.
Sokan emlegetik, de kevesebben főznek halászlét vegyes halból, akik a ponty mellé harcsát, csukát vagy más fehérhúsú halat tesznek. Legkisebb csuka darab hozzáadása esetén a halászlé íze megváltozik, mert a csuka illata agresszív és erős.
Összefoglalva: csak a tóban honos, pikkelyes vagy pikkely nélküli, illetve a folyami vad ponty jó a hallé megfőzéséhez.

Tisztítás és előkészítés:
A hal megtisztítása egyszerűen zajlik, de javaslom, hogy vágják le az uszonyokat, mivel azok hajlamosak átadni annak a víznek a jellegzetességeit, amelyben a hal élt. Az uszonyok főzés közben összetördelhetik a halszeleteket a bográcsban.
Ha a hal 3 – 3,5 kg –nál nagyobb sűrűbben kell beirdalni, a fejétől a farkáig, majd kívánság szerint kell feldarabolni.
Ha van ikra vagy tej, azt félre kell tenni és később kell hozzáadni a léhez. A hal fejéből ki kell szedni a keserű, sárga csontot és a kopoltyút. A halhoz hozzá lehet adni más belsőségeket is, mint a szív, vagy a máj.

Adalékok a hal mellé:
A halászlé megfőzéséhez a hal mellé kell adni:
- felvágott vagy mixelt vereshagymát
- darált piros édes vagy erős paprikát
- sót
- paradicsomot vagy sűrített paradicsomot

Főzés:
Egy kilogramm halhoz hozzá kell adni egy fej hagymát, egy liter vizet, egy deciliter előre megfőzött paradicsomot (vagy ízléstől függően kevesebbet) , egy kanál édes őrölt paprikát és ízlés szerint erős paprikát.
A bográcsba beletesszük a halszeleteket , majd a felvágott vagy mixelt hagymát, ezt leöntjük a paradicsomlével és megsózzuk.
Ha van rá előtte idő, nem árt a hal húsát besózni, leönteni paradicsomlével, mindezt összekeverni, majd állni hagyni. A hal húsa így finomabb lesz, illetve egyben marad a főzés közben.
A bográcsba lévő halat és az adalékokat felöntjük vízzel, úgy, hogy a halat 3 – 4 cm magasságban ellepje.
A halászlét lobogó tűzön kell főzni.
Különösen jó ehhez a vörös vagy a fehér fűzfa, illetve a nyárfa, mert ezek jól táplálják a tűzet.
A lobogó tűzön lévő halat 30 – 40 percig főzzük, az időt a forrástól kezdve mérjük.
Ha a lé felforrt , hozzáadjuk a finoman őrölt paprikát, majd a főzés félidejében az erőset. Ekkor rakjuk bele a tejet és az ikrát is.
A hal nem futhat ki a bográcsból, mert kidobja a paprikát, a hal zsírosságát és a hagymát. Ezért kell a bográcsot állandóan forgatni, hogy a forrás folyamatos legyen.
Ha a vendégeknek külön elvárásaik vannak, a halászéhoz már a főzés kezdetén hozzá lehet adni egy vagy több száraz csípős paprikát, amely a későbbiek során ízlés szerint felhasználható.
Főzés közben ügyelni kell az ízekre a só és az erősség miatt.
Én nem teszek hozzá bort, bár ezt sokan megteszik.
Vannak olyanok is, akik a halászlébe nem illő vegetát, olajat vagy más ízesítőket is tesznek.

Városmarketing gyémánt

Kapcsolat

6500, Baja
Széchenyi utca 4-6. bejárat a Déri Frigyes sétány felől
79-420-811
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A bajai halászlé receptje

A bajai halászlé készítéséhez végy egy nagy kanál jókedvet, egy csipet humort és nagy adag lelket. Ha ezek a hozzávalók megvannak, nekiláthatsz a főzésnek!
A mennyei halászléhez 5 fő részére szükséged lesz... bővebben

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Név:*
E-mail:*