Bajai halászlé

Hozzávalók (4 főre):
2 kg ponty
2 db nagy fej vöröshagyma
2 ek. őrölt fűszerpaprika
só ízlés szerint
2-3 db cseresznyepaprika
4 adag gyufatészta
A pontyot pikkelyeitől tisztítsd meg, metszd fel a hasát és távolítsd el a belsőségeit, fejét, farkát vágd le, törzsét szeleteld fel és sűrűn irdald be, keserűfogát késpengével pattintsd le. Főzés előtt 1 órával sózd le, főzésig pihentesd. A hagymát vágd apróra, 2, 4 liter vízben a hallal együtt tedd fel főni. Ha kiforrta a habját, tegyél bele sót, fűszerpaprikát, zöldpaprikát és cseresznyepaprikát. Erős tűzön, a forrást követően 30-40 percig főzd, a forrás utolsó 15-20 percében tedd bele a belsőségeket (tej, ikra), majd a kifőtt és leöblített gyufatésztára tálald a levet, külön tányéron a halszeleteket, belsőségeket.
Sobri, Magyarország örökös halászléfőző bajnoka kicsit másképpen készítette a halászlevet. Ő tett bele 10 dkg paradicsomot és 3 gerezd fokhagymát is.

Pirítóson ünneplő haltöpörtyű lilahagymával

Hozzávalók (4 főre):
1-1,2 kg ponty
1dl olaj

10 dkg liszt
1 ek. Őrölt fűszerpaprika a paprikás liszthez
1 fej lilahagyma
1szelet kenyér
A halgerincről levágott, felkockázott pontyot sózd meg, majd paprikás lisztben átforgatva, forró olajban 2-3 perc alatt süsd ki ízlés szerint. Az elkészült halat lilahagymával és megpirított kenyérszelettel tálald.

Sobri halkocsonyája vacsoraidőre

Hozzávalók (4 főre):
1-1,2 kg ponty
15 dkg vöröshagyma
3ek. őrölt fűszerpaprika

2-3 db cseresznyepaprika (a halászlé elkészítéséhez)
A halkocsonya általában megmaradt halászléből készül. Porciózd ki tányérokba vagy tálakba, ízlés szerint szortírozva a halszeleteket és a belsőségeket. Az adagokra merj annyi levet, hogy a lé nagyobb részben lepje el a halat, majd a tányérokat, tálakat tedd hűtőbe. Várd meg amíg megdermed. Hidegen, kenyérrel fogyasztható.

Fokhagymával barátkozó pontyszeletek sütve

Hozzávalók (4 főre):
1-1,2 kg ponty szeletelve

2 ek. liszt
1 ek. őrölt fűszerpaprika a paprikás liszthez
1-2 gerezd fokhagyma, olaj a sütéshez
A ponty szeleteket sózd meg, dörzsöld meg tört fokhagymával, majd paprikás lisztben forgasd át és bő olajban süsd pirosra. Ízlésesen tálald.

Pontypatkók Orly módra

Hozzávalók (4 főre):
1-1,2 kg ponty szeletelve

az Orly tésztához: 20 dkg liszt, 4 db tojás, 0,5 l sör
olaj a sütéshez
citrom
A pontyszeleteket sózd be, forgasd lisztben, majd a pontyszeleteket a lisztből, tojásból és sörből készült palacsinta sűrűségű tésztába mártsd meg és olajban süsd pirosra. Citrommal tálald.

Rántott haltej és ikra, ahogy Sobri szerette

Hozzávalók (4 főre):
1-1,2 kg haltej és ikra

4 db tojás
10 dkg liszt
20 dkg zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
citrom
A megmosott halbelsőségeket sózd meg, szedd darabokra, majd lisztben, tojásban és zsemlemorzsában panírozd. Ezután bő olajban süsd ki. Citrommal tálald.

Harapós süllő citrommasnival

Hozzávalók (4 főre):
1-1,2 kg süllő

liszt
őrölt fűszerpaprika a paprikás liszthez
1-2 db citrom ízlés szerint
olaj a sütéshez
A süllőt irdald be 2-3 cm-es közökkel, majd sózd be, citromlével locsold meg és paprikás lisztben forgasd meg, ezután bő olajban süsd ki. A citromból vágj karikákat, a héjánál a szeleteket vágd körbe és köss rájuk masnit.

Hagymafészken sütkérező csuka

Hozzávalók (4 főre):
1-1,2 kg csuka

10 dkg liszt
2 ek. őrölt fűszerpaprika a paprikás liszthez
4 gerezd fokhagyma
olaj a sütéshez
A csukát sűrűn irdald be, sózd, paprikás lisztben forgasd át, majd bő olajban süsd ki ízlés szerint. Zúzott fokhagymával bolondítsd meg.

Törpeharcsák pihenője petrezselymes burgonyán

Hozzávalók (4 főre):
1-1,2 kg törpeharcsa

10 dkg liszt
4 db tojás
20 dkg zsemlemorzsa
1 kg burgonya
1 csomó petrezselyemzöld
olaj a sütéshez
A törpeharcsát sózd be, lisztben, tojásban, majd zsemlemorzsában forgasd meg. Ezután bő olajban süsd ki.
Petrezselymes burgonya: a burgonyát hámozd meg, vágd kockákra és sós vízben főzd puhára. A serpenyőbe egy kanál olajat tegyél, ha forró, szórd rá az apróra vágott petrezselyemzöldet és kicsit süsd. A leszűrt burgonyát add hozzá, és óvatosan – hogy ne törd össze - keverd el petrezselymes olajjal, majd néhány percig süsd. (Közben ne keverd, csak a serpenyőt rázogasd!)

Harcsapaprikás apró-kapros túróscsuszával

Hozzávalók (4 főre):
80 dkg harcsa
1 dl olaj vagy zsír
1 fej vöröshagyma
1db paprika
1db paradicsom (héja nélkül)
1 ek. paprikapüré
3 gerezd fokhagyma
1 csapott ek. liszt
2-4 dl tejföl
50 dkg csuszatészta
25 dkg túró
5 dkg szalonna
kapor

bors
majoránna
őrölt fűszerpaprika
A harcsadarabokat kedved szerint elősütheted (nem szükséges, de a harcsa vizet enged főzés közben). A hagymát vágd finomra, a paprikát apró kockákra, a fokhagymát zúzd össze. Olajban vagy zsírban futtasd meg a hagymát, így készítsd el a pörköltalapot. Tedd bele az előzőleg (nem kicsi) kockákra vágott halat. Készíts tejből és lisztből habarást, majd a pörköltalapot habard be vele pár percnyi forralással. Vigyázz, soha ne kevergesd, csak „rázogatással” mozgasd! Kapros túrós csuszával tálald, melyhez a tésztát főzd le, a túrót törd össze villával, öntsd hozzá a felkevert tejfölt, ízlés szerint ízesítsd, majd szórj bele apróra vágott kaprot. Forgasd össze alaposan a tésztával, ízlés szerint sült szalonnával pikánssá teheted, ekkor öntsd nyakon az egészet a szalonna kisült zsírjával. Forrón tálald a harcsapaprikással!

Gemenci csukapörkölt lebbencsfészekben

Hozzávalók (4 főre):
2 kg csuka (tisztítva, irdalva, sózva)
2-3 db közepes fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
2-3 szelet füstölt szalonna
zsír

őrölt fűszerpaprika
cseresznyepaprika ízlés szerint
1 db csöves paprika
Süsd át a szalonna szeleteket, majd zsírjukból kivéve őket a kisült zsírhoz adj újabb 2 evőkanál zsírt, és ebben süsd üvegesre az apróra vágott vöröshagymát. A tűzről vedd le – hogy a zsír ne pezsegjen – és tegyél bele egy púpozott evőkanál őrölt fűszerpaprikát, majd 1-2 dl vízzel a tűzön keverd el. Az apróra darabolt fokhagyma egyik felét tedd bele. A 3-4 cm-es darabokra felszeletelt halat helyezd a bográcsba, fakanállal keverd össze. 1,6- 1, 8 liter vízzel öntsd fel, forráskor még 1 kanál paprikát tegyél bele. Cseresznyepaprikát se feledd, tegyél bele igény szerint. Kb. 25 perccel forrás után ízlés szerint sózd és állítsd be a csípősséget. Ezután 5 percig főzd. Levétel előtt 2-3 perccel 1 késhegynyi borsot tegyél bele. A tésztát személyenként egy tojásból és hozzá annyi lisztből gyúrd (levestészta), amennyit felvesz. Kb. 2 mm vastagra nyújtsd, majd nagyobb darabokra tépkedd.

Tejfölben fürösztött Rácponty szalonnával

Hozzávalók (4 főre):
1,5- 2 kg ponty
1 kg burgonya
15 dkg füstölt szalonna
2 fej hagyma
8dkg zsír
1 késhegynyi őrölt fűszerpaprika

1 ek. liszt
3 dl tejföl
3-4 db zöldpaprika és ugyanennyi paradicsom
A pontyot mosd meg, tisztítsd meg és irdald be. A nyílásokba vékony szalonna szeleteket tegyél, hintsd meg őrölt fűszerpaprikával. Egy tepsit kenj ki zsírral, az aljára karikára vágott hagymával, zöld paprikával, paradicsommal, öntözd meg olvasztott zsírral, és tedd forró sütőbe. Ha a hal félig megsült, öntözd meg a liszttel elkevert tejföllel és süsd készre. Ízlés szerint rizs vagy sült karikaburgonya körettel tálalható.

Elérhetőség:
Sobri Halászcsárda és Panzió
Baja, Petőfi-sziget, Március 15. stny. 10. Tel: 79/420-654
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.sobrihalaszcsarda.hu
Halászlé minden nap, halételek, csütörtökön, pénteken, szombaton este és vasárnap délben cigányzene

Városmarketing gyémánt díj

Kapcsolat

6500, Baja
Szentháromság tér 11.
79-420-811
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A bajai halászlé receptje

A bajai halászlé készítéséhez végy egy nagy kanál jókedvet, egy csipet humort és nagy adag lelket. Ha ezek a hozzávalók megvannak, nekiláthatsz a főzésnek!
A mennyei halászléhez 5 fő részére szükséged lesz... bővebben

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Név:*
E-mail:*